I w tym roku w naszej szkole nie zabrakło życzeń, serduszek, amorków i słodkości.. Samorząd Uczniowski zorganizował pocztę walentynkową, do której każdy mógł wrzucić swoje serduszkowe kartki lub listy.
Naszą Walentynką została w tym roku Weronika Przypek z klasy V SP, a tytuł Walentego otrzymał Szymon Zima z klasy IV „a”. Serdecznie gratulujemy tegorocznym zwycięzcom.
Tekst : Liliana Zielińska,
Zdjęcia: Alicja Chodak kl. IIIG
Wzorem ubiegłego roku w naszej szkole zorganizowana została akcja „Z sercem dla dzieci z Afryki”. W ciągu dwóch dni uczniowie, nauczyciele, rodzice mogli kupować ogromne ilości upieczonych pączków, chrustów, róż karnawałowych, ciast, ciasteczek, deserów, galaretek, babeczek i innych smakołyków. Każdy mógł wybrać dla siebie coś smakowitego. Okazało się, że ze sprzedaży uzyskaliśmy 2369 zł. To bardzo duża kwota! Pieniądze te zasilą konto biednej afrykańskiej misji w Republice Środkowej Afryki. Pracuje tam Polka Ania Obyrtacz ze zgromadzenia Świeckich Misjonarzy Kombonianów. Pomaga ona w szpitalu ratować niedożywione dzieci. Cieszymy się, że nasze wsparcie na pewno uratuje życie i zdrowie wielu z nich. Ogromne podziękowania za pomoc w zorganizowaniu tej akcji kierujemy do Rodziców, którzy przygotowali wszystkie smakołyki:
- Anna Romanik
- Magdalena Tokarz
- Sylwia Białorucka
- Monika Stęgowska
- Joanna Depowska
- Katarzyna Rój
- Małgorzata Rachwał
- Bernadetta Darłak
- Małgorzata Skóra
- Monika Strzałka
- Andżelika Uchman
- Bernadetta Bieszczad
- Agnieszka Mosior
- Bernadetta Myzia
- Urszula Ciołek
- Edyta Smoczyńska
- Bernadetta Skóra
- Magdalena Stasik
- Andżelika Różańska
- Joanna Skóra
- Justyna Orkisz
- Marta Sowiźrał
- Dorota Bobulska
- Iwona Wiater
- Jadwiga Mikowska
- Marta Panek
- Ewelina Szczęch
- Adriana Mądro
- Iwona Barwińska
- Monika Toton
- Anna Wiktor
- Marta Brandys
- Agnieszka Strzałka
- Anna Kosiek
- Natalia Sagowska
- Marzena Kmiecik
- Ewa Zima
- Marta Jodłowska
- Ewelina Królikowska
- Barbara Cieśla
- Edyta Babicz
- Wioletta Kania
- Monika Darłak
- Magdalena Jezior
- Magdalena Pociask
- Paulina Cabaj
- Beata Erazmus
GALERIA ZDJĘĆ
15.02.2018r. maluszki z grupy przedszkolnej „Tuptusie" założyły hodowlę kasztanowca. Do hodowli kasztanowców wykorzystały kasztany znalezione podczas jesiennych spacerów. Przypomnieliśmy sobie, co roślinom potrzebne jest do wzrostu oraz jakie przechodzą etapy rozwoju. Dzieci codziennie obserwują swoje sadzonki oraz nawadniają w miarę potrzeb. Nasze spostrzeżenia zapisujemy w kalendarzu obserwacji przyrodniczych. Za kilka tygodni będą mogły się przekonać o zmianach w ich wyglądzie. A na wiosnę maluszki zmienią im miejsce zamieszkania po to, aby mogły rosnąć w naturalnym środowisku. Chcemy zdrowo się odżywiać, dlatego do pojemniczków z ziemią włożyliśmy także cebulki. Gdy pojawi się zielony szczypiorek przygotujemy pyszną pastę jajeczną i biały ser.
Marzena Bartusik
13 i 14 lutego 2018 roku był dla przedszkolaków z grup „Misie” i „Żabki” prawdziwym dniem miłości i przyjaźni. Dzieci wzięły udział w różnych zabawach związanych z walentynkami m.in.: szukały drugiej połówki serca, rozwiązywały zagadki dotyczące bohaterów bajek, a także tańczyły na gazetach w kształcie serc. Nie zabrakło oczywiście walentynek, które dzieci wykonały dla swoich kolegów i koleżanek z grupy. Dzień Walentynowy z pewnością można zaliczyć do udanego.
Laura Wiktor, Monika Mazur
Uczniowie klasy 2 wzięli udział w wymianie pocztówkowej z uczniami z innych szkół. Wysłali samodzielnie zaadresowane kartki z pozdrowieniami do szkół z różnych regionów Polski. Do tej pory odpisali nam rówieśnicy z Legionowa w woj. mazowieckim oraz Sokołowa Dolnego w woj. świętokrzyskim. Z niecierpliwością czekamy na kolejne....
Magdalena Tokarz
9 lutego na całym świecie uznany jest za Międzynarodowy Dzień Pizzy. Przedszkolaki z grupy „Żabki” ten dzień obchodziły 12 lutego. Tego dnia sala naszego przedszkola zamieniła się we włoską pizzerię. Przedszkolaki bawiąc się we włoskich kucharzy przygotowały prawdziwą pizzę. Wielką frajdę dzieciom sprawiły już same przygotowania: formowanie kulek drożdżowych, smarowanie sosem pomidorowym, nakładanie ulubionych składników i posypywanie serem. Gdy wszystko było już gotowe, pizza powędrowała do kuchni, aby się upiec. Następnie dzieci z wielkim apetytem próbowały własnoręcznie przygotowanej pizzy. Cały dzień upłynął nam w miłej i radosnej atmosferze. Dzięki tej imprezie dzieci poznały historię pizzy, dowiedziały się z którego kraju pochodzi oraz wspólnie stwierdziliśmy, że własnoręcznie zrobiona pizza jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza.
Monika Mazur