Szczęścia, zdrowia, powodzenia
W dniu Bożego Narodzenia, udanych wrażeń,
Ciepła rodzinnego, wszystkiego dobrego!
Życzą Misie.
Przygotowania do Świąt ruszyły pełną parą. Wprowadzeniem w nastrój świąteczny, przez ostatni tydzień była nauka śpiewania pastorałek, tradycyjnych kolęd i piosenek o tematyce zimowo- świątecznej. Dzieci wspólnie ubierały przedszkolną choinkę, przyozdabiając ją samodzielnie wykonanym łańcuchem oraz innymi ozdobami. Oprócz świątecznych zagadek łączących się tematycznie ze świętami oraz wielu opowiadań i wierszy takich jak np. „Wesoła Choinka”, zabaw ruchowo-naśladowczych, Misie wykonały różnobarwne bombki oraz przyozdabiały „pachnące lasem” stroiki.
Laura Wiktor, Anna Drozd
„Za kilka dni, gdy spadnie śnieg,
zabłyśnie pierwsza gwiazdka.
Spotkamy się, by spędzić czas
w rodzinnych ciepłych gniazdkach.
Usiądźmy przy stole pod choinką iglastą,
wszystkie świeczki zapłoną, będzie ciepło i jasno...”
Do Świąt Bożego Narodzenia przedszkolaki przygotowywały się cały adwent. Maluszki poznały tradycje i zwyczaje związane ze Świętami Bożego Narodzenia. Poprzez udział w akcjach charytatywnych zostały uwrażliwione na potrzeby innych oraz zachęcone do czynienia dobrych uczynków. Przedświąteczny czas w grupach „Żabki” i „Tuptusie” był bardzo pracowity. Najmłodsi robili ozdoby na choinkę, kolorowe łańcuchy, bombki oraz sopelki. Czwartkowe przedpołudnie dzieci spędziły na zajęciach cukierniczych. „Jak powstają pierniczki?” - o tym przedszkolaki miały okazję dowiedzieć się poprzez udział w warsztatach. Dzieci zapoznały się z przepisem, przygotowały niezbędne artykuły i zagniatały ciasto. Następnie dzielnie wałkowały i za pomocą foremek wycinały różne świąteczne kształty. Wykrojone formy w postaci śnieżynek, aniołków, gwiazdeczek, choinek i wielu innych zostały upieczone w przedszkolnej kuchni, a ich aromatyczny zapach roznosił się po całym przedszkolu. Nie mogliśmy się doczekać, aż się upieką. W końcu nadszedł wyczekiwany moment i maluszki ochoczo zabrały się do dekoracji pierniczków. Wszystkie ciasteczka wyglądały przepięknie, smakowały wybornie, gdyż część uległa degustacji. Pomimo, że wielu nie mogło się oprzeć to pozostałe pierniczki dzieci zabrały do domu. Teraz nie pozostaje nic innego, jak tylko zjeść wypieki w świąteczny wieczór razem z rodzicami i rodziną.
Monika Mazur, Marzena Bartusik
Uczniowie klas piątych i szóstej zdecydowali się na mikołajkowy wyjazd do Fly Parku w Rzeszowie. Tym razem było to 120 minut skoków i innych akrobacji. Początkujący korzystali po kolei z wszystkich atrakcji, a zaawansowani za zgodą instruktorów korzystali z trampolin sportowych, uczyli się salta w tył i innych akrobacji sportowych. Zmęczeni, zadowoleni i bardzo głodni udali się na posiłek do galerii Millenium Hall. Niektórym udało się nawet zrobić małe zakupy. Szybko odzyskali siły i w drodze powrotnej planowali już następny wyjazd.
Tekst: Jolanta Bobulska
Fabryka czekolady to wymarzone miejsce dla każdego. Dlatego też uczniowie klas I a i I b z pewnością zapamiętają tę wspaniałą wycieczkę na długo. Dzieci poznały historię czekolady oraz degustowały różne jej smaki. Z ciekawością przyglądały się urządzeniom, wykorzystywanym do produkcji czekolady. Ogromną frajdę sprawił pierwszakom plac zabaw, na którym mogły beztrosko poszaleć. Zakupy w „słodkim” sklepiku to również nie lada atrakcja ale i spore wyzwanie. Spośród tylu wspaniałych, kuszących słodkości trudno było dokonać wyboru. Na koniec każdy otrzymał wykonane własnoręcznie: czekoladę i lizaka. Do szkoły wszyscy wrócili w doskonałych humorach, z uśmiechem na buzi i czekoladą w plecaku.
Agnieszka Kucab, Agnieszka Baran, Sylwia Białorucka